april 23, 2009

Det går inte att stoppa utveckling!

Jag läste Feizi inlägg tech vs lag och kände en viss förpliktelse att utveckla.

Våran generation har givits förmånen att följa med internet och dess utveckling. Vilket innebär att vi är försökskaninerna, vi kommer statueras som exempel, vi för utvecklingen framåt, vi besitter kunskapen och i framtiden kommer det också vara vi som lyckas skapa en harmonisering av internets använding till samhällets övriga delar.

Det största problemet idag ligger i att högt uppsatta människor, inom företag, rättskipninig och andra delar inte förstår sig på internet. De har inte greppat internets omfattning och användning och försöker förgäves motverka något som inte går att stoppa. Internet är som en levande organism under ständing förändring, vilket resulterar i att menlösa lagstiftningsförsök blir uddlösa. Lagstifningen blir då inget mer än en moralisk kompass, men löser inget parktiskt problem.

Om företagen istället för att pusha på lagstiftaren om bättre kontroll och mer insikt istället lade ner energi och kraft på att komma på lösningar på hur internet skulle kunna användas, hade de befunnit sig i en mycket bättre sits. De hade upprätthållit en god kundrealtion sammtidigt som de hade börjat använda sig av framtidens distributiosverktyg idag, och därmed legat steget före.

Det jag förösker säga är att det inte går att stoppa utveckling, och att skapa en lag för att sedan applicera är att gå bakvägen. Det är som att sy kläderna först och sedan ta måtten, det kommer aldrig passa.

Ipred lagen är uddlös, att mixtra med ip-nummer är lika enkelt för dagens 13-åringar som det va för oss att hitta porrtidningar i skogen.

Vad gäller piratebay bör man inte uppmuntra sådant beteende. Men att statuera ett exempel kommer inte hjälpa, det går inte att stoppa utveckling.

/Sasan



THOUSANDWHATS - EN BLOGG AV 3 KILLAR FRÅN VÄSTERÅS
Dela detta inlägg på Facebook
Följ min blogg med bloglovin

1 kommentar:

David Ovsepian sa...

Mr Pedram...

Intressant inlägg, mera såna "seriösa" inlägg tack!

Visserligen tror jag att du har många bra synpunkter kring det hela, och de som bestämmer kommer alltid att vara ljusår efter de yngre som alltid hittar nya sätt att kringgå lagen.

Men jag tror att "staten" har till viss mån fått den effekt de var ute efter. Jag tror inte att de är ute efter specifika individer utan snarare personerna som är bakom fildelningssidor. Jag tror att deras strategi är att straffa de som står bakom sidorna och de hoppas sedan på att andra blir rädda och stänger ner sina sidor.

Vi ser redan nu att detta har gett resultat. Jag läste senast igår att 17 olika sidor som har fått brev av "staten" efter Pirat Bay domen har stängt ner deras sidor. Så det verkar som om det har gett effekt!

Eller vad säger du?