februari 12, 2009

Efter regn kommer solsken

Ibland kommer manniskor inte overens. Man har delade tankar och annorlunda visioner. Och i vissa fall ar dessa skillnader sa stora och fundamentala sa att det ar omojligt att motas halvvags. Hardare atgarder maste tas i desperation och man stympar, mordar och skovlar varandra tills den ena parten ger upp, vilket bidrar till den andra partens vinst.
Krig ar hemskt och i dess foreteelser finns inga vinnare.
Fel!
I krig ar alla vinnare. Mer eller mindre och forr eller senare. Visst hander det beklagliga saker under tiden och pa vagen, men avkastningen ar å andra sidan flerfaldigt storre.
I krigets process galler starkast och smartast vinner. Vilket i sin tur bidrar till investeringar i teknologi utan dess like. Den teknologiska utvecklingen under andra varldskriget var lika stor som de fyra decennierna innan.
Stora genombrott som den avancerade radarn, och som vidare utvecklades till den tradlosa radion som kom att bli grunden till den tradlosa kommunikationen vi har idag.
Manga tror att BMW borjade sin etablering med att bygga flygmotorer. Men sanningen ar att BMW borjade som just biltillverkare, och inte en varldsomfattande sadan. Tack vare forsta varldskriget och Tysklands order till BMW om att de ska borja tillverka flygplan, har BMW blivit det stora imperiet den ar idag.
Det fanns aven en stor fasa over att Tyskland utvecklade karnvapen, som i sin tur accelererade utvecklingen av atom fission och vidare till kontrollerad atom fission, som ocksa med andra ord kallas for karnkraft. Och ovardeligheten med det behover jag val inte ens namna.
Ett annat viktigt projekt under andra varldskriget var operation PLUTO (nej, inte den dar man shottar jager pa Pluto tills man stupar), vilket var att man skulle utveckla ett natverk av ror under hav for att underlatta distributionen av olja, som idag ar en sjalvklarhet och ett måste for att mota efterfragan.
Och krämernas kräm ar att FN bildades pga kriget.

Tack vare den teknologiska utvecklingen och resurserna alla lander satt pa, drabbade som odrabbade, okade välfarden i varlden som t.ex. Japan dar den ekonomiska tillvaxten under 50- och 60-talet snittade 10%, som relativt till den standard-tillvaxt i ett land pa 3-4 procent ar riktigt mycket.

Aven svenskarnas välfard okade avsevart. Fram till mitten av 70-talet hade den genomsnittliga valfarden per person i Sverige trefaldigats.

Visst dog ca. 50 miljoner manniskor under krigets gang, men det forbattrade livet mangfaldigt for 6 miljarder. Kvoten blir 120 ggr.
Krig ar hemskt och i dess foreteelser finns inga vinnare.
Fel!
I krig ar alla vinnare. Forutom de som dog.

/ Feizi


thousandwhats - en blogg av 3 killar från Västerås

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde att EU bildades i samband med att WW2 tog slut. I början kallades det kol och stål unionen och hade som uppgift att reglera just kol och stål handeln inom europa eftersom det var det var de primära råvaror som användes vid vapentillverkning.
/Sasan

Anonym sa...

ligger mycket i det du säger...men det är fler än bara de som dör i krig som förlorar. snackar inta bara om WW2 utan KRIG allmänt. om du har t ex. en familj på 5 personer som består av mamma, pappa, två söner och en syster och ena sonen dör, då har du plötsligt fyra personer som förlorar och jag ska inte prata om resten av släkten där det är förmodligen några till som har omkommit. jag förstår det där att man offrar några för att många fler ska vinna men tänk om det var DIN MAMMA SOM DOG /Handzar

whats1000@hotmail.com sa...

du har helt ratt miro,, jag forsoker bara lyfta fram och motbevisa att i krig ar alla forlorare,, men visst har du ratt,, ett dodsfall beror mer an bara den dode,, men faktumet bestar fortf.. och kvoten med. sen tycker jag att det ar fel att kriga for att fa det battre, utan menar bara pa att nar det AR krig, sa vinner de flesta pa det.