oktober 13, 2008

En jättestor Björnkram

Jag skrev tidigare i ett inlägg att jag kanske borde skriva om något betydelsefullt någon gång. Därför tänkte jag ta tillfället i akt och kort ge en förklaring till varför finanskrisen har uppkommit. Förklarningen jag framför är på något sätt inte absolut eller uttömmande, utan det kan självklart finnas fler aspekter som bidragit till krisen.
Det började med att Jimmy Carter på 70-talet premierade banker som gav lån till låginkomsttagare. Tanken med åtgärden grundade sig på idén om att alla skulle ha möjligheten att äga sitt eget hem. En tanke som rent ideologiskt var beundransvärd, men marknadsekonomiskt ohållbar. Regeln att ge dessa lån var inte på något sätt tvingande för bankerna, men eftersom att de banker som inte tillhandahöll dessa lån inte heller blev premierade, fick regeln en stark dirigerande karaktär.
Bill Clinton spann sedan vidare på Carters tanke om lån till personer med dålig ekonomi och så kallade ”ninjalån” uppkom. Detta var lån som gavs utan att låntagarens kreditvärdighet undersöktes. Det var ett explicit mål från Clinton administrationen att 42 procent av alla lån då främst från Fannie Mae och Freddie Mac, som svarat för cirka hälften av alla huslån i USA skulle ges till låginkomsttagare. Något som med tiden kom att bli en ännu större siffra eftersom politikerna ville vinna poäng hos väljarna med löften om att alla skulle kunna äga sin egen bostad samtidigt som stadsbudgeten var intakt.
För att förvärra saken höjdes frigränsen för skatt på reavinst från 125000 till 500000 dollar samtidigt som räntan sänktes från ca 4 procent till bara 1 (bra jobbat Alan!( Alan lekte allanballan)). Detta medförde att folk belånade sina hus långt över dess egentliga värde. Ytterligare idiotdrag var att SEC, den amerikanska finansinspektionen tillät utlåning från bankerna med upp till 40ggr volymen på det egna kapitalet. Vidare lyckades bankerna att lösa problemen med bristande säkerhet i lånen genom att tillskaffa sig försäkringar så att de inte längre hade ansvaret för de gamla skitlånen de tidigare stått för.
Men misströsta ej. Självklart kommer även denna kris att lösas. Staten (skattebetalarna) ska juh gå in och täcka upp med en nätt liten summa på 700 miljarder om jag inte missminner mig. Så tanken med att hålla stadsbudgeten intakt sket sig.


/Sasan


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


thousandwhats - en blogg av 3 killar från Västerås

Inga kommentarer: