oktober 28, 2008

Island = Terrorister?

Under de senaste aren har Islands ekonomi boomat genom taket och haft en hog och snabb tillvaxt. Sjalvklart ar detta relativt till den ynka drygt 300,000 befolkning de har, men allt ar ju relativt och med detta sa kan man saga att Island haft en supernatural hogkonjuktur.
Detta gjorde att Island blev en lockande investering. Alla fran privat personer och foretag till stater borjade investera i Island genom aktie- och obligations-kop, samt deponeringar i Islandska banker, da de gav en hog lagrisk avkastning. En avkastning pa ca 18 % vid hogkonjukturens top, jamfort med Englands 7 % och Sveriges 5 %.

Det folk inte tankte pa var att denna ekonomiska ackumulation kanske inte kan hanteras av ett litet land som Island, da en abnormal bubbla alltid spricker. Speciellt om en kreditkris borjar narma sig. Nu menar jag inte att kreditkrisen borde ha forutsatts, da ingen verkar ha gjort de. Men inte gar du och investerar i Argentina bara for att dom har 50 % ranta i deras banker.
Nu nar den globala finanskrisen borjar bli verklighet for Island har landet inga pengar, och bara Englands investerare ensam har fatt sina sammanlagt 87 miljarder SEK (£7bn) frysta. Efter mycket forhandlingar och prat, vagrar ett nonchalant Island fortfarande att betala tillbaka pengarna.

Sa for att krava tillbaka sina pengar har Gordon Brown och Mervyn King (Englands Stefan Ingve) nu verkstallt en lag enligt Anti-terror akten, som tar ifran Islands ratt till i stort satt allt, och de ar harmed klassade som terrorister (mer eller mindre).

Rått och orattvist? Kanske! Vad hade ni gjort mot en person som hade lanat 10 feta och vagrade ge tillbaka dom?
Jag hade forklarat krig. For jag forhandlar inte med terrorister.


/ feizi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

thousandwhats - en blogg av 3 killar från Västerås

5 kommentarer:

Alterego sa...

HAHAHA, rolig läsning som vanligt!
BTW.. ska vi trycka FJL t-shirts?

whats1000@hotmail.com sa...

tack sa mycket... ja latt! det vore riktigt coolt. Man kan gora en grej utav det faktiskt! tshirtar, en gemensam blogg, fester.. haha! men tshirtar ar nastan ett maste!!!

Unknown sa...

Har island lånat ut pengarna lr, har England placerat sina pengar där?

whats1000@hotmail.com sa...

England har investerat i Island och darmed placerat sina pengar dar!

Sindri sa...

"Efter mycket forhandlingar och prat, vägrar ett nonchalant Island fortfarande att betala tillbaka pengarna Så för att kräva tillbaka sina pengar har Gordon Brown..."

Tja, nu kommer jag inte ihåg hur många dagar som gick men det var nästan med en gång som Brown gjorde sitt terrorutspel som direkt orsakade den tredje och största bankens kollaps. Det är ju en "gammal" nyhet som nu helt plötsligt har fläckts upp igen i den svenska pressen.

Det verkar också ha varit någon form av missförstånd som låg bakom utspelet. Det säger sig väl själv att man tänker sig för innan man garanterar att betala tillbaka 87 miljarder (i ett land på dryga 300.000 innevånare) på ett företags vägnar. Ni kan väl själva räkna ut vad den summan skulle bli med svenska mått mätt. Tror inte de svenska skattebetalarna skulle blivit så glada om Reinfeldt gick ut och lovade något sånt. Speciellt inte efter att alla landets aktie-, fond- och pensionssparare förlorat sina pengar när den största banken kollpsade efter Browns onödiga terrorutspel.